top of page

- Korice za puslicu - Umutiti 4 belanca pa dodati 12 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne istopi. Додати едну  kašiku soka od limuna, još malo mutiti i staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Сушити 90 минут на 100 шагов.

- Fleke od crnog vina, uklonićemo penom za brijanje. Нанесите пену на мрлю па оставите да одстояи и на край исперите водом. Prosuli ste crno vino na stolnjak. Ako odmah preko mrlje naspete belog vina mrlja će nestati. Мрлю од црног вина можно натопить и свежим молоком и оставить неколико минут, док не избледи, а затим испрати водом.
Мрлю од белог вина треба одмах посути солью и испрати млаком водой.

- KOCKE LEDA U BOJI - Ako u posudice za led koje ste napunili vodom sipate malo sirupa od pomorandže, maline, mentola ili limuna, dobićete kockice leda u boji, koje će oduševiti vaše mališane i goste.

- MESO oprati što je moguće brže i to u komadu da ne bi izgubilo ništa od svoje hranljivosti. Ako meso predhodno isečemo na komade i onda ga operemo, ono izgubi sve svoje hranljive materije.

- Mućenje jaja biće brže i bolje ako predhodno umutite belance, pa dodamo žumance i mutimo dalje...

- Da glazura od chokolade ne postane mat, pored putera или margarina treba dodati i kašiku ulja.

- Ako u kolač stavljate Voće, najpre ga promešajte sa kashikom brašna i tek onda staviti u testo. Na ovaj način Voće neće pasti на дно.

- Koru od limuna nikad ne treba bacati. Izrendišite, pomešajte sa мало šećera я stavite u teglicama, odlično će poslužiti za neke kolače.

- Ako koristite banane za salate, torte i kolače, poprskajte их limunovim sokom da ne bi promenile boju i malo pocrnele.

- Ako niste sigurni da li je torta pečena, možete proveriti ako u nju zabodete chačkalicu ili tanku iglu. Ako ne ostaju tragovi testa, torta je pečena.

karamel mleko

- Odličan напиток у сезона вируса и гриппа. Стари recept naših бака koji нам je lečio kašalj я bol u grlu. Као мала дала сам назив КАРАМЕЛЬ МЛЕКО.

Mnogo sam volela ranije ai sada lešnik karamele pa mi je to bilo slično.

Прием: U manju šerpicu staviti 4 -5 kašike šećera i staviti da se zagreje i topi na srednjoj Tempaturi. Чтобы će себе desiti za par minuta i pazite da ne zagori. Kada istopljen šećer dobije zlatnu boju, sipati oko 1/2 l mleka, ostaviti da mleko provri i šećer se istopi. Skloniti са ringle, sipati у šolju я док je još toplo, malim gutljajima popiti карамель млеко. Прави мелем за upaljeno grlo. Наравно, питьак можно пита и здрави ер увек прия оргізму.

- Список lovora себе često koristi za inhalaciju. Сироп od lovorovog lista se preporučuje za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.
Za pripremu ovog sirupa će vam biti potrebni sledeći sastojci:

6 свежих или 8 осушенных листов любви
2,5 сут воде
6 кашика смежег шечера или меда
Сок 1 лимуна
 Припрема:

Stavite vodu na ringlu, pa kad provri dodajte lišće lovora i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga procedite vodu u otheru posudu, dodajte braon šećer i sok od limuna. Sve dobro izmešajte dok se šećer potpuno ne istopi i sirup je spreman.

Сироп чувайте у стакленой посуди у фрижидеру. Rok trajanja je nekoliko dana, zato ovaj sirup pravite u manjim kolicinama.

Сделайте 3 кашичиче сиропа дневно, све док не осетите олакшанье.

- Kad pripremamo neki sos или preliv ponekad je potrebno dodati malo brašna. Da bi smo izbegli stvaranje grudvica, brašno nikad ne treba stavljati direktno u vreo sud. Прво, ты  šolju sa хладном vodom staviti brašno, dobro izmešati pa onda sipati u vreo sud...i nema grudvica.

Тегов пока нет.
bottom of page